Frokost, Glutenfritt, Hovedretter, Pastaretter, Pizza og pai, Sandwicher og wraps, Tapas og fingermat, Tex-mex, Tilbehør, Tips og triks, Tradisjonsmat

Perfekt vegansk smeltet ost – her er alle våre «hemmelige» triks!

Perfekt vegansk smeltet ost – her er alle våre «hemmelige» triks!

Alle elsker ost! Selv har jeg vært osteavhengig hele livet og det er jeg ikke alene om. Det sies at et stoff i osten, kasein, kan gjøre en like avhengig som av heroin. Ikke vet jeg om det er så dramatisk, men det virker jo nesten sånn, for det er alltid ost som er det som holder folk igjen fra å bli veganere. Til og med allergikere sliter. Mange spiser ost selv om de vet de blir dårlige av det, fordi det er så avsindig godt. Jeg tror også tilgjengeligheten har noe å si. Man bestiller jo feks ikke pizza uten ost på Peppes, fordi den med ost er bedre. Om man ikke har dyre-etiske årsaker bak seg, vel og merke. Vi veganere ville jo aldri funnet på å bestille med ost samme hvor godt det er. Men godt, det er det, det kan vi ikke si noe på. Men en ting jeg har merket etter å ha holdt meg unna ost i så mange år, er at osten ofte tar hele hovedrollen fra alt annet på pizzaen. Vegansk pizza får ofte frem mer smaker, flere smaker og mer variasjon da osten ikke lenger tar all oppmerksomhet.

MEN – vegansk ost smelter jo ikke på langt nær så bra som ku-ost. Eller gjør den det? Faktisk har vi flere triks i ermet etter snart 12 år som veganere! Og det vi har kommet frem til er at så langt får vi glatt vegansk ost til å smelte PERFEKT, dog får man ikke den stretchen man får av ku-ost og da spesielt mozzarella. Den dagen man klarer å finne opp en vegansk ost som strekker seg i lange tråder etter smelting, ja da tror jeg verden vil få en ganske stor haug med nye veganere. 🙂

Perfekt vegansk smeltet ost - her er alle våre "hemmelige" triks!
Perfekt vegansk smeltet ost – her er alle våre «hemmelige» triks!

Her er alle våre beste triks for å få perfekt smeltet vegansk ost. Alle funker veldig bra, bruk det som passer deg best:

 • Triks 1: Bruk alltid revet ost, aldri skivet! Ku-ost kan du legge i skiver på pizzaen uten problemer, men vegansk ost har en tendens til å ikke gidde å smelte om den ligger i skiver, og du vil få halvsmeltede, halvsprø skiver utover pizzaen, noe du ikke vil ha. Med mindre du vil det. Jeg kjenner ingen som liker det, men your choice. Vi anbefaler veldig å bruke revet, men du kan selvsagt også rive osten selv. Skivet ost funker i toast, der den ligger mellom to brødskiver og blir fuktig, eller i mikroen, da varmen fra mikroen har en fuktgivende effekt. Ovnsvarme er tørrere så det funker ikke. Fuktighet er tingen her!
 • Triks 2: Fuktighet ja – det er faktisk hele nøkkelordet når det gjelder vegansk ost. Selv om den består av mest fett/olje vil den sjelden smelte skikkelig om den ikke er i nærheten av noe vått. Et enkelt og raskt tips er å bruke mye saus på pizzaen/lasagnen/det du skal ha osten over og så bruke hendene eller en skje til å trykke osten (revet!!) ned i sausen så den blander seg litt inn. Fuktigheten fra sausen vil føre til at osten smelter mye bedre.
 • Triks 3: Ha osten i en bolle og bland den med noen spiseskjeer plantebasert melk, fløte eller smaksnøytral olje. Ikke mye, men nok til at det blir en tykk og smørbar masse. Litt sånn tannpasta eller kanskje litt løsere. For ekstra god smak kan du ha i litt salt, hvitløkspulver og næringsgjær. Det samme kryddertipset gjelder for alle tipsene nedfor her. Smøres utover tomatsausen på pizzaen, før fyllet, eller på toppen av paier, tacopai, lasagne eller annet.
 • Triks 4: Ha osten (ca 200-250 gram eller litt mer) i en bolle og bland inn et beger romtemperert Oatly PåMackan (eller annen plantebasert kremost). Rør evt. inn krydder (se overfor) og noen ss plantebasert melk om det er for tykt. Smør det utover pizzaen etc.
 • Triks 5: Lag bechamelsaus! Perfekt på lasagne og andre ovnsretter (som feks. eggplant parm, som er en av våre desiderte favoritter, omg). Bruk oppskriften i linken, eller en hvilken som helst annen hvit saus-oppskrift og bytt ut melk og smør med plantebaserte alternativer. Og enda bedre: smelt inn noen gode never revet vegansk ost! Bre det utover toppen på lasagne og lignende, og stek. Vi har aldri prøvd dette på pizza (enda!) men det må da funke greit her og. Dog er vi så fornøyde med tipsene overfor til pizza at vi holder oss til dem foreløpig.
 • Triks 6: Dersom du vil bruke revet ost rett fra posen (eller rive selv) uten å måtte styre med å blande den med noe først, gjør gjerne det (men sjekk triks nr 2 og følg dette!). Men vi anbefaler dette: ikke strø over for mye! Ku-ost kan man drysse over i djevelske mengder og den smelter fantastisk hver gang. Vegansk ost er ikke like smeltevennlig uten tipsene overfor, men drysser du et TYNT og jevnt lag utover tomatsausen og presser den nedi sausen med håndflaten (jo mer fuktighet i osten, jo bedre smelter den, så saus + ost = venner for alltid) så går dette veldig fint. Ringle gjerne litt olje utover før steking. Mer fett ja, men verdt det.

Her har du alle tipsene våre. Flere kommer kanskje etterhvert, men vi er så forøyde med disse bruksmetodene at pizzakveldene våre er blitt helt magiske etter at vi fikk orden på dette smelte-greiene! Og lasagne? TIPPTOPP! Vi har til og med hatt kjøttetende venner og slekt på lasagnemiddag her og de har spurt hvilken ost vi har brukt fordi den er så god. Ost? Pøh! Det har stort sett bare vært bechamelsaus med næringsgjær, allikevel føles det utrolig ostete. Yes.

Til slutt noen bilder fra noen av våre særdeles digge ostete opplevelser i det siste:

2 Comments

 1. Hvilke oster bruker du?

  • Hei Mathilde

   Jeg bruker litt forskjellige oster, litt etter hva jeg finner på tilbud, på Holdbart osv. Nå har jeg kjøpt litt fra utlandet i sommer, og har ellers endel Gryr-ost liggende i fryseren. Men kjøper også Go Vegan revet eller Coop sin revne ost. Det viktigste er ikke hvilken ost du bruker, men at du bruker REVET ost eller river den selv, aldri skivet!!! Da smelter det ikke. Og osten trenger fuktighet, så følg triksene med å bruke nok saus og trykke osten godt nedi, eller noen av de andre triksene i innlegget, da spiller det liten rolle hvilken ost du bruker. 🙂

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.