Bønner og linser, Glutenfritt, Hovedretter, Høytider, Jul, Ovnsretter, Påske, Tofu, Tradisjonsmat

Vegansk Tofu-Ribbe!

Veganere blir ikke veganere fordi de hater smaken av kjøtt, men av etiske årsaker. Miljø, dyr og helse går foran smaksløker og det er en fin ting. Men vi mennesker er vanedyr og liker tradisjonene våre. Mat er barndomsminner. Derfor prøver mange veganere å gjenskape de tradisjonelle, kjente og kjære rettene de har gode minner knyttet til, deriblant ribbe. Det finnes mange gode versjoner der ute og dette er en av dem. Det smaker ikke ribbe, men det har et veldig ribbete utseende og smaker fantastisk godt, mye bedre enn forventet!

Mannen i huset ville i utgangspunktet ikke at jeg skulle lage det, han syntes ikke det så eller hørtes noe godt ut. Jeg derimot ble helt frelst av oppskriften og måtte bare teste, men så elsker jeg tofu over alt! Det endte med at selveste mannen satt og slafset i seg med stor lyst og proklamerte at «dette må me ha på julaften». Det sier litt. 🙂

Oppskriften er en mix fra Hanne-Lene og Lull-Tove Gilhuus, i en fantastisk vegansk matgruppe på FB, «Lett og mett med plantebasert mat». Jeg har endret litt etter egen smak så dette er min egen vri på denne fantastiske ribben:

Vegansk Tofu-Ribbe!

Ingredienser til ca. 4 personer:

  • 500 gram fast (ikke silken) tofu

Marinade:

  • 1 dl soyasaus
  • 2 ts røykaroma/liquid smoke
  • 1 ss av hver: hvitløkspulver, løkpulver, nykvernet pepper, lønnesirup

Glaze:

  • 0,5 dl soyasaus
  • 2 ts sennep (jeg brukte Apotekets)
  • 3 ss vegansk smør (smeltet)
  • 3 ss brunt sukker (jeg brukte kokossukker)
  • 4 fedd most hvitløk eller 3 ts hvitløkspulver
  • 1 ts løkpulver

Fremgangsmåte:

Press vannet ut av tofuen (bruk gjerne presse, jeg bare tørker/klemmer den godt inn i et håndkle og det holder etter min mening). Er det en stor blokk på 450-500 gram som det jeg kjøper, del den i to på langs så du får 2 blokker. Er det blokker på 2-250 gram bruker du en hel. Jeg kjøper mine tofuer i store blokker på IMS (internasjonalt matsenter). De er faste, gode og billige (30 kr for nesten et halvt kg).

Skjær så tofuen i rutemønster på ene flatsiden, ca halvveis gjennom. Legg tofuen med rutemønsteret ned i en ildfast form og hell over marinaden, som du først rører sammen i en liten skål eller kopp. Pass på at all tofuen får marinade over seg på alle sider og la den stå i minst en halvtime, men gjerne lenger, feks over natten (kjølig). Vend på den et par ganger underveis.

Når du skal steke tofuen, snu den med rutemønsteret opp og sett formen i ovnen på 200 grader. Samle gjerne opp litt marinade i formen og hell over tofuen igjen rett før steking. Stek den i ca. 45-50 minutter.

Glaze: smelt smøret og ha i resten av ingrediensene, bland godt. Hell dette over tofuen og stek videre i 15-20 minutter, eller til den er gylden på toppen og ser ut som på bildene her i innlegget. Jeg tror min stekte kanskje så mye som en halvtime ekstra men min ovn er ikke alltid på lag.

Server «ribben» med tradisjonelt tilbehør, og husk at rester er digg i sandwicher, burgere eller wraps, eller som jeg og jentungen på 8 år foretrekker: kald rett fra boksen i kjøleskapet med gaffel (og litt sriracha for min del). 😀

Vegansk Tofu-Ribbe!

Flere juleoppskrifter? Sjekk ut vårt fine jule-arkiv her på bloggen. Der finner du oppskrifter på alt fra pålegg og snacks, til middager, desserter og kaker i kategorien JUL.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.