Frokost, Hovedretter, Høytider, Kaker, søt bakst og desserter, Pannekaker, vafler og lapper, Tradisjonsmat

Gode Gammeldagse Fleskepannekaker

Jeg vokste opp med disse. Skikkelig fete fleskepannekaker, altså middels tynne pannekaker med bacon og baconfett. Grøss, tenker jeg nå, samtidig som det vekker nostalgiske, fine barndomsminner jeg ikke ville vært foruten.

Dessuten kan jeg lage de uten gris nå! Hurra! Det er mulig smaksløkene mine spiller meg et puss etter 12 år uten kjøtt, men jeg synes disse smaker akkurat som de jeg husker fra barndommen og det er takket være faconet, som gir en skikkelig autentisk røkt baconsmak i røra, og selvfølgelig også takket være en superfantastisk pannekakeoppskrift som er den beste jeg har prøvd til nå.

Du kan bruke hvilket som helst vegansk/vegetarisk bacon. Nå selger de jo noen typer i norske butikker og enda flere (og bedre) i Sverige, Tyskland osv, men jeg synes ingenting slår hjemmelaget tofu-facon på smak. Det gir den mest autentiske smaken, konsistensen og den fettete, salte smaken man kjenner igjen fra de skikkelige fleskepannekakene. Så min sterke anbefaling er å lage det selv! Det tar ikke lang tid, det er lett og du kan lage MYYE og ha rester til pålegg, Pasta Carbonara, salater og supper, frokostretter og ja alt mulig. Det kan også fryses.

Gode Gammeldagse Fleskepannekaker
Gode Gammeldagse Fleskepannekaker

Ingredienser til 8-10 pannekaker:

  • 5 dl plantebasert melk (jeg bruker havre eller soya, men alt funker)
  • 150 ml kikertlake/aquafaba, det tilsvarer ca én vanlig boks
  • 1-2 ss lønnesirup eller sukker, eller annen søtning etter smak (kan også droppes)
  • Litt salt (men bruker du facon-fett husk at dette også er salt)
  • 4 dl hvetemel
  • En porsjon facon, bruk ekstra olje eller smør til å steke i så du får ekstra mye fett dersom du vil ha dette i røra, mmm)

Fremgangsmåte:

Lag faconet først, dersom du ikke allerede har laget det. Husk å spare på eventuelt stekefett.

Bland sammen det tørre i en bolle. I en annen bolle pisker du sammen aquafaba, melk og lønnesirup, og ha i stekefettet fra faconet om du vil ha det i røra, det gir fantastisk smak. Bland sammen tørt og vått og rør til en klumpfri pannekakerøre. La røren hvile i en halvtime.

Nå skal du steke pannekakene. Du kan velge å lage dem tynne eller tykke, jeg liker dem som på bildet men det er en smakssak. Ha bittelitt smør eller olje i stekepannen og hell i pannekakerøre til én pannekake. Strø en neve facon utover pannekaken og stek den ferdig på undersiden før du snur og steker den helt ferdig. Gjenta med resten av røren.

Denne fungerer faktisk også son ovnspannekake, men da ville jeg hatt i 2 ts bakepulver så den blir luftig og fin. Sjekk feks ut denne oppskriften på skikkelig digg vegansk ovnspannekake.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.