Høytider, Kaker, søt bakst og desserter, Raw, Vitamix, Vitamix Oppskrifter

Raw Bringebærkake med Salt Karamell

Dette er min favorittkake for tiden. Jeg elsker rawfood-kaker og foretrekker nesten alltid det fremfor vanlige sukkerkaker, både fordi jeg føler meg bedre etter å ha spist de, jeg vet de gir meg næring og byggeklosser i stedet for å herje med den dyrebare tarmfloraen, og jeg synes de smaker mye bedre, rett og slett.

Denne oppskriften er inspirert av den fantastiske Sprudlende Sunn, hun har så mange gode oppskrifter og denne har vært en gjenganger siden jeg lagde den første gang. Den er jo så lett å variere også! Karamellkremen er til å dø for, mens bringebærlaget gjør kaken litt syrlig og frisk og er en utrolig god kontrast til den mektige og litt tunge karamellkremen. Men – jeg er ikke verre enn at jeg vil lage en Snickers- eller mokkavariant neste gang i stedet for bringebærlaget. Mmmmhm!

Tips (reklame): til denne kaken og andre raw-kaker med cashewbasert krem er du avhengig av en kraftig blender for å få kremen silkeglatt. Den blir god i en food processor eller svakere blender og, men da ofte med små nøttebiter i kremen. Vi anbefaler VITAMIX, som er en av verdens mest kraftfulle blendere. Den knuser alt! Husk at ved å bruke vår rabattkode «GrønnMatportal2023» i nettbutikken, får du hele 500,- kroner i rabatt på valgfri blender eller tilbehør.

PS: jeg har litt mye bunn i mine kaker, fordi jeg er en marsipan-elsker og jeg synes sånne rå nøttebunner smaker marsipan! SUNN MARSIPAN HALLO! Men ha gjerne tynnere bunn om du foretrekker det. Men, jeg anbefaler å lage like mye som oppskriften tilsier og heller rulle «marsipankuler» av eventuelle deig-rester. Disse kan du spise som snacks som de er, tilsette andre smaker, eller dyppe i smeltet mørk sjokolade eller rulle i kokos. Sunne energikuler spekket med næring!

For flere rawfood-oppskrifter, sjekk ut vårt raw-arkiv her.

Raw Bringebærkake med Salt Karamell
Raw Bringebærkake med Salt Karamell

Ingredienser til en stor brødform:

Bunn:

 • 4 dl blandede nøtter og frø (jeg brukte hovedsakelig mandler, så litt valnøtter, rå cashewnøtter, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarkjerner, samt et par gode ss hampfrø for å øke næringsinnholdet enda mer)
 • 10-15 saftige dadler eller mer etter behov (jeg bruker disse, kjøpt på vanlig matbutikk)
 • 1 ts rent vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
 • 1 ss lønnesirup

Salt karamellkrem:

 • 2 dl rå cashewnøtter, bløtlagt over natta eller en halvtime-ish i kokvarmt vann
 • 2 dl kokosmelk (jeg bruker Anglamark)
 • 10 saftige dadler
 • 2 ss smeltet kokosolje, helst uten smak
 • 1 ts rent vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
 • 1/2 – 1 ts havsalt (start med 1/2 og smak til med mer)
 • Valgfritt: noen dråper Stevia English toffee/karamell

Bringebærkrem:

 • 200 gram bringebær (bruk frosne, la de tine helt)
 • 1 dl cashewnøtter (bløtlagt, se «karamellkrem» lenger oppe)
 • 1,5 dl kokosmelk
 • 2 ss lønnesirup
 • 1 ts malt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
 • Friske bringebær til pynt

Fremgangsmåte:

Bunnen: kjør alle ingrediensene i en food processor eller blender til en lett klebrig deig. Du skal kunne rulle en kule av den uten at den smuldrer, men den skal ikke henge fast og være superklissete. Press deigen ut i en papirkledd stor brødform eller annen passende form (feks 24-26 cm rund kakeform eller en liten langpanne) og sett i fryseren.

Karamellkremen: Ha alle ingrediensene i en god blender og kjør til en helt glass krem. Smak til med mer salt og/eller vanilje og hell kremen utover bunnen. Sett tilbake i fryseren. Vent litt med å lage bringebærkremen siden karamellkremen må stivne før du har den øverst. Det tar ca en halvtime.

Bringebærkremen: Ha alle ingrediensene i blenderen og kjør til en glatt krem. Smak til med mer lønnesirup om du vil ha den søtere, bringebær kan være litt i det sureste laget. Hell bringebærkremen over karamellkremen og sett kaken i fryseren et par timer. Nå kan den stå der helt til du skal bruke den, men minst 2 timer så den får frosset skikkelig.

Denne kaken bør oppbevares i fryseren da den kan bli litt i mykeste laget i kjøleskapet. Jeg pleier å skjære den i skiver og legge lagvis på et stort fat med plast eller bakepapir mellom skivene. Når alle er gjennomfrosset, legger jeg skivene i en boks. Da kan jeg ta ut en kakeskive når jeg får lyst på eller får besøk. Tiner på ca 10-15 minutter og kan også spises frossen.

Nyt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.