Fruktkaker, Høytider, Kaker, søt bakst og desserter, Spesielle kaker

Supersunn Gulrotkake

Gulrotkake er en av favorittkakene her i huset, og definitivt favorittkake nr. 1 hos Lykke på 14 år. Det er kaken hun nesten alltid velger i bursdager og andre selskaper. Vi har alltid laget klassisk gulrotkake full av sukker, olje og kremost og det er jo den kaken som selvsagt er mest populær. Jeg og Gunnar er imidlertid opptatt av ernæring og den interessen har de siste årene bare gått oppover. Kanskje det er på grunn av alderen og det at vi i større grad merker hvor viktig det er å opprettholde en god helse, for når man er i 20- og 30-årene kommer det kanskje gratis men det gjør det ikke for noen etterhvert som årene kryper på.

Men mat er kos, det er glede, og vi elsker å både lage mat og spise, som alle andre. Men vi, eller i hvert fall jeg (Cathrine) blir mer og mer opptatt av at det meste jeg putter i meg skal ha høy næringsverdi samtidig som det smaker godt. Jeg føler meg rett og slett bedre både fysisk og mentalt av det. Det at mat påvirker mental helse og såkalt «mental clarity» er noe jeg har merket mer og mer de siste årene og det er helt ufattelig undervurdert hvilken ekstremt stor påvirkning ernæring (og selvsagt fysisk aktivitet) har på vår mentale helse. Jeg kunne snakket om det i timesvis og gremmes over hvor lite fokus dette har blant folk flest men spesielt i helsevesenet.

Nok om det, dette skulle bare være en kakeoppskrift så jeg skal ikke blable i vei om helse og sunnhet. Denne kaken har jeg valgt å kalle sunn rett og slett fordi den ikke bare smaker godt men også er bakt med grovt mel og søtet kun med frukt! Den inneholder masse gode, sunne næringsstoffer kroppen din trenger og elsker, så dette er en kake du kan spise til frokost!

Kaken er litt tung men mest av alt saftig og veldig mettende. Du trenger ikke det store stykket for å bli fornøyd så ikke server den i for store biter. Lag gjerne dobbel mengde glasur og ha både inne og utenpå kaken om du vil, eller lag en tradisjonell kremostglasur om du heller vil det. Up to you. 🙂

Supersunn Gulrotkake
Supersunn Gulrotkake

Ingredienser til en rund kake, ca 22 cm (eller en liten langpanne):

Kake:

 • 200 gram ferske dadler
 • 150 gram rosiner
 • 2,5 dl kokvarmt vann
 • 200 gram revne gulrøtter
 • 100 gram grovhakkede valnøtter
 • 350 gram sammalt fint hvetemel (eller feks speltmel, kan også bruke hvitt vanlig hvetemel om du vil)
 • 2 ts Ceylon-kanel
 • 1 ts kardemomme (valgfritt)
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts natron
 • 1,5 dl vann eller plantemelk

Glasur:

 • 200 gram rå cashewnøtter
 • 5-6 ss lønnesirup
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller rent vaniljepulver
 • 4-5 ss plantemelk eller vann om det blir for tykt (ta litt om gangen)
 • Valgfritt: revet sitron- eller limeskall, eller hakkede valnøtter til pynt

Fremgangsmåte:

Kle en rund kakeform (eller liten langpanne) med bakepapir i bunn og sett ovnen på 180 grader.

Ha dadler og varmt vann i en food processor og kjør noen sekunder. Ikke lenger! Det skal ikke moses helt. Du kan også hakke dadlene for hånd men det er litt klissete og styrete.

Ha mel, valnøtter, revne gulrøtter, rosiner, kanel, bakepulver og natron i en bolle. Rør godt. Ha i vann/melk og daddelblandingen og rør til en jevn kakerøre. Den skal være litt tykk. Er den for tykk ha i litt mer vann/melk. Skal være som en tykk vaffel/brownierøre.

Ha røren i kakeformen og glatt den til på toppen. Stek midt i ovnen i 40-45 minutter, til den er ferdigstekt inni.

La kaken avkjøles i formen, gjerne til neste dag (min står kjølig). Lag glasuren:

Bløtlegg cashewnøttene over natta, eller kok dem i 10 minutter. Hell av vannet og ha dem i en food processor eller blender sammen med lønnesirup og vanilje, og noen ss melk eller vann og kjør til en kremete litt tykk glasur. Juster med litt mer væske, men pass på at den ikke blir for tynn. Sett den evt kjølig om den er litt for rennende, den tykner litt under avkjøling.

Ha glasuren på kald kake og pynt etter ønske. Server kald i tynne, pene kakestykker og nyt! Kaken kan fryses, da anbefaler jeg å skjære den opp i kakestykker først og så fryse stykkene separat. Da kan du ta ut akkurat de stykkene du trenger når du har lyst på kake. 🙂

For flere supre kakeoppskrifter, sjekk ut vårt kake- og søtt-arkiv her på bloggen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.